شير کنترلی یکی از مهم ترین شیر های صنعتی هستند که در سيستم های کنترلی به کار می روند و با فرمان و دستور گرفتن از کنترلر، باز يا بسته می شوند و دخالت مستقيم انسان در آن وجود ندارد.
از این نمونه شیرها برای کنترل فشار، دما، دبی يا ارتفاع مايعات استفاده میشود و نيروی مورد نياز برای باز و بسته کردن شير به صورت الکتريکی، هيدروليکی یا پنوماتيکی است .این کار با باز کردن دریچه ها به طور جزئی یا کامل پس از دریافت سیگنال های کنترل کننده انجام می شود.
شیرهای کنترلی صنعتی انواع مختلفی دارند که در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی قابل استفاده هستند و دارای مزایای ویژه ای و متمایزی هستند.
شیرهای کنترلی صنعتی ضامن سلامت ایمنی سیستم هستند و به منبع انرژی خارجی نیازی ندارند. عملکرد این نوع شیرها بدون منبع انرژی خارجی طی سال ها به اثبات رسیده و عملکرد مناسب و واکنش سریع از ویژگی های خوب آنهاست.
شير كنترل توانایی تغيير عنصر کنترل کننده سيال را دارد و اين تغيير بر اساس سيگنالی است كه از سيستم كنترل دريافت می شود.
قیمت شیرآلات کنترلی
قیمت شیرآلات کنترلی بر اساس مشخصات مانند استاندارد DIN و ANSI است و در صنایع مختلف صنعتی به کار برده می شود. عوامل موثر روی قیمت شیرهای کنترلی رنج فشار نامی که از PN16 تا PN40 است.
نوع برند و کارخانه سازنده، ضمانت و گارانتی، کیفیت و جنس عوامل موثری هستند که برای تعیین قیمت شیرآلات کنترلی اهمیت دارد.
جهت استعلام قیمت شیر های کنترلی میتوانید از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان ارشد آهن تک در تماس باشید و از قیمت روز انواع شیر های کنترلی مطلع شوید.
کاربرد شیرآلات کنترلی
کاربرد شیرآلات کنترلی بیشتر در صنعت نفت و گاز است و برای کنترل شرایط عملیاتی مانند جریان، دما، فشار و سطح مایع از آنها در صنعت نفت ،گاز و پتروشیمی استفاده می شود.
این نوع شیرآلات بیشتر برای زمانی استفاده میشوند که به شیرهای کنترلی درصد داده و این قابلیت را دارند که در هر لحظه ۵۰% یا ۶۰% یا هر میزان دلخواهی باز باشند و این میزان دلخواه سیال را عبور دهند.
این نوع شیرآلات به دو گروه شیر کروی و دیافراگم ولو تقسیم میشوند. این شیرها به انواع مختلف دیسک ها مجهز هستند که مهم ترین آن ها پلاک دیسک، دیسک مرکب و دیسک های تطبیقی است.
کاربرد این نوع شیرآلات برای کنترل جریان است و در حالت کنترل جریان تمام دیسک و رینگ های نشیمن گاهی در معرض جریان و فشار سیال قرار دارد. شیرآلات کنترلی صنعتی برای قطع و وصل، کنترل و تنظیم جریان سیالاتی مانند آب و گاز مورد استفاده قرار میگیرند و تنظیم جریان با باز و بسته کردن شیر در طول خط لوله انجام می شود.
انواع شیرآلات کنترلی
شیرهای کنترلی دارای انواع مختلفی می باشند که شامل موارد زیر میشود:
- شیرآلات کنترلی زاویه ای
- شیرآلات کنترلی گلوب
- شیرآلات کنترلی
- شیرآلات چرخشی
- شیرآلات کنترلی دیافراگم
- شیرآلات کنترلی سوپاپ های هوادار
- شیرآلات کنترلی شیرهای استوانه ای کشویی
- شیرآلات کنترلی دریچه های پیستون زاویه ای
شیر کنترلی زاویه ای
شیر کنترلی زاویه ای نوعی از شیرآلات صنعتی به شمار میرود که به صورت دستی کار می کنند و برای تنظیم جریان سیال در لولهها از آنها استفاده می شود.از این نوع شیر زمانی استفاده میشود که نمی توان از شیرآلات معمولی به دلیل دمای بالا، ویسکوزیته بالا و … استفاده کرد.از این نوع شیر ها اکثرا در محیط های انفجاری استفاده میشود و در بدنه های استیل و برنجی با توجه به محیط کاری نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
شیر کنترلی گلوب
شیر کنترلی گلوب نوع دیگری از شیرآلات صنعتی می باشد که در صنایع پتروشیمی، نفت و گاز، آب و فاضلاب کاربرد بیشتری دارد. از این نوع شیر در تمامی خطوط انتقال سیالات مایع، گاز، دو فازی و سیالات حامل ذرات معلق جامد استفاده می شود.از این شیر برای تنظیم جریان خط لوله استفاده می شود و این طرح شامل یک بدنه کروی شکل است که به دلیل گرد بودن به آن گلوب می گویند.
شیر کنترلی چرخشی
شیر کنترلی چرخشی یا شیرهای پروانه ای که دریچه های دوار از دو شاخه عرضی تشکیل شده و چرخش دارند، امکان تنظیم جریان گازها یا مایعات در این نوع شیر وجود دارد. شیرآلات کنترلی چرخشی در موتورهای بخار و بنزین و در کوره های صنعتی استفاده می شوند و سرعت عمل این نوع شیرها بسیار بالا است.
شیر کنترلی دیافراگم
شیر کنترلی دیافراگم از سه بخش بدنه، دیافراگم، سرپوش دیافراگم تشکیل شده است. دیافراگمی که دریچه را می بندد، بالای یک زین قرار دارد. این طرح می تواند شامل محرک های پنوماتیک، الکتریکی، هیدرولیک یا حتی دستی باشد.