اتصالات فشار قوی دنده ای برای اتصال لوله هایی با فشار بالا به یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند .این اتصالات بر اساس فشاری که تحمل میکنند به کلاس های مختلفی تقسیم میشوند.
از مزایایی که اتصالات اتصالات دنده ای نسبت به اتصالات قوی ساکت ولد دارند، نصب آسان میباشد که به هزینه جوشکاری هم نیازی ندارند. اتصالات ساکت نسبت به این اتصالات آب بندی بهتری دارند.
این اتصالات در تاسیسات ساختمانی برای اتصال لوله های فلزی و شیرآلات به یکدیگر به کار برده می شود و اتصال آنها به صورت رزوه ای است.
این اتصالات به دلیل ضخامت زیاد، قابلیت تحمل فشارهای بالا را دارند و مطابق با رده لوله استفاده شده در سیستم لوله کشی باید از کلاس اتصالات متناظر با آن استفاده کرد.
کاربرد اتصالات فشار قوی دنده ای
اتصالات فشار قوی دنده ای برای لوله هایی با قطر کوچک معمولا برای سایزهای ۴ اینچ و کوچکتر مورد استفاده قرار می گیرد.
این اتصالات با اتصالات دنده ای معمولی تفاوت هایی در وزن ،ضخامت و فشار تحملی آن ها دارند .کاربرد این اتصالات معمولا برای شرایط فشاربالا و غیر حساس مانند آتش نشانی، سیستم های خنک کننده صنعتی است.
از دیگر مزایای این اتصالات میتوان به عدم نیاز به مهارت نصب، کارآیی بالا، قابلیت آب بندی مناسب در دما و فشار بالا اشاره کرد.
استاندارد اتصالات فشار قوی دنده ای
اتصالات دنده ای و اتصالات ساکت ولد فشار قوی، اتصالاتی هستند که به روش فورجینگ ساخته می شوند، فرآيندی كه قطعه با تغيير شكل پلاستيك به خاطر اعمال نيروهای فشاری توليد می شود.
فورج يكی از قديمی ترين فرآيندهای فلزكاری شناخته شده است و برای توليد قطعاتی كه در شرايط كاری با تنش بالا و بحرانی كارمی كنند، از اين روش استفاده می شود.
استاندارد ساخت این اتصالات و اتصالات ساکت ولد ASME B16.11 است که شامل فشار کاری، مشخصات و تلورانس ابعادی، درصد عناصر و آلیاژهای مورد نیاز ساخت برای این اتصالات و اتصالات ساکت ولد است.
استاندارد ساخت این اتصالات به لحاظ ابعادی طبق استاندارد ASME B16.11 است که شامل سایز اتصالات فشار قوی دنده ای برای قطر نامی NPS اینچ می شود.
استاندارد ساخت اتصالات دنده ای بوشن ها و درپوش ها دارای کلاس بندی نبوده و ممکن است تا کلاس ۶۰۰ مورد استفاده قرار گیرند و انتخاب لوله مناسب طبق استاندارد ASME B16.11 باشد.
انواع اتصالات دنده ای فشار قوی
از انواع اتصالات دنده ای فشار قوی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
زانویی فشار قوی دنده ای
برای تغییر جهت جریان از زانو های ۹۰ درجه و ۴۵ درجه استفاده می شود و این زانو ها را نمی توان برش داد زیرا در هر دوطرف ورودی و خروجی دنده خورده است.
سه راهی فشار قوی دنده ای
سه راهی برای انشعاب گرفتن از خط اصلی است که زاویه بین ورودی خروجی و انشعاب باید ۹۰ درجه باشد. تمامی سه راهی فشارقوی دنده ای از داخل دنده می شوند، در غیر این صورت اگر از بیرون دنده باشد، باید از مغزی استفاده شود.
بوشن دنده ای فشار قوی
لوله های مناسب اتصالات رزوه دار بوده و از بیرون دنده می شوند و همه لوله ها به صورت مادگی هستند، به همین دلیل برای اتصال دو لوله و ادامه خط لوله کشی از بوشن دنده ای فشار قوی استفاده می شود.
مغزی فشار قوی دنده ای
هردو طرف مغزی از بیرون دنده می شود و برای اتصال بین دو شیر فلکه که هر دوطرف آن ها از داخل دنده شده از مغزی فشار قوی دنده ای استفاده می شود، کاربرد دیگر مغزی تغییر مادگی به نری زانو یا سه راهی است.
تبدیل فشار قوی دنده ای
تبدیل فشار قوی دنده ای برای تغییر سایز در خط لوله است، تبدیل ها یک طرف از داخل و طرف دیگر از بیرون دنده می شوند.
مهره ماسوره فشار قوی دنده ای
مهره ماسوره فشار قوی دنده ای برای زمانی است که پس از اجرای کامل تاسیسات و بسته شدن تمام اتصالات، اگر نیاز به تعمیر بود امکان باز کردن این خط برای تعمیر باشد.
درپوش فشار قوی دنده ای
درپوش فشار قوی دنده ای برای کور و مسدود کردن مسیر لوله کشی است.
چهار راه فشار قوی
چهار راه فشار قوی دنده ای یا اتصال چهار راهه یک ورودی و سه خروجی دارد یا برعکس و این اتصال مانند سه راهی در لوله کشی کاربرد زیادی دارد.