لوله کیسنگ به لوله هایی در مهندسی حفاری گفته میشود که این لوله ها وظیفه جداسازی ستون چاه را ازمحیط مخزن دارند. در این روش لوله ای که جنس آن مقاوم تر است به درون چاه وارد میشود. در این عملیات پس از حفاری چاه این عمل باید انجام بگیرد تا چاه ریزش نکند.
به طور کلی در طول این عملیات چاه ۴ تا ۵ بار جداره گذاری میشود.
در طی این فرآیند روش جداره گذاری بدین صورت است که در هر مرحله لوله کیسینگ باید تمام ستون چاه را به علاوه لوله جداری قبلی را بپوشاند. لوله جداری های بعد از لوله جداری اول در اندازههای ۱۳ متری بوده که به هم پیچ میشوند و به عنوان یک لوله جداری واحد به درون چاه فرستاده میشوند. قطر لوله جداره چاه اول که به لوله هادی نیز معروف است و از روی زمین شروع شده و طولی برابر با ۵ متر دارد معمولاً ۴۰ تا ۴۳ اینچ بوده و آخرین لوله جداری که به لوله آستری معروف بوده ۷ تا ۹ اینچ قطر دارد.
کاربرد لوله کیسینگ
لوله های کیسینگ یا لوله محافظ فولادی مصرف زیادی در صنعت و ساختمان دارد.از جمله کاربرد های این لوله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- محافظت از لوله های فولادی گاز
- محافظت از کابل های برق و کابل های فیبر نوری
- محافظت از خط لوله های سراسری نفت
- محافظت از چاه های عمیق آب و چاه نفت
- حفاظت ازخطوط مختلف در برابر عوامل انسانی و طبیعی
کاربرد سیمان در لوله های کیسینگ
- محافظت در برابر نیرو های وارده و جلوگیری از زوال لوله در بلند مدت
- محافظت از خوردگی لوله بر اثر وجود آب نمکدار
- محافظت از نفوذ آب و گاز های مختلف موجود در طبقات زمین
- آب بندی کردن بخش هایی از چاه
- بستن چاه و جلوگیری از خروج گاز و سایر سیالات
لولههای جداری انواع مختلف دارند و در یک چاه ممکن است چند نوع جدارگذاری میتواند انجام شود.آن چه که به صورت رایج و متداول در چاه های نفت وجود به این شرح می باشد:
- لوله جدارچاهی اولیه
- لوله جدارچاهی سطحی
- لوله جدارچاهی میانی
- لوله جدارچاهی بهرهبرداری
لوله های جدارچاه اولیه
لوله جدارچاهی اولیه که به آن ها لوله های هادی نیز گفته میشوند از قطورترین لوله های محافظ چاه می باشند و زمانی کاربرد پیدا میکند که خاک های سطحی زمین به قدری ناپایدار باشند که در حین حفاری، در اثر خورندگی و شستشوی خاک های ناپایدار توسط گل حفاری، حفره های کوچک و بزرگ در سطح ایجاد شود. این لوله ها دارای طولی به متراژ ۳ تا ۶ متر می باشند.از وظایف این لوله ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- تحمل وزن تجهیزات سرچاهی
- حفاظت طبقات غیر مستحکم
- هدایت سیال حفاری در مسیر برگشت به سطح دکل
لوله های جدارچاهی سطحی
لوله های جداره چاهی سطحی اولین بخش از جدارهگذاری است که تا عمق کافی قرار میگیرد که در برابر فشار ناشی از لگد زدن طبقات مختلف مقاومت کند. از وظایف این لوله میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- امکان نصب شیرهای فورانگیر در سر چاه
- حفاظت منابع آب شیرین از آلودگی توسط گل حفاری
- عایقکاری طبقات غیر مستحکم
- جلوگیری از ریزش چاه
لوله های جدارچاهی میانی
لوله های جدارچاهی میانی برای چاه های کم عمق نیاز نیست ولی برای چاه های عمیق نیاز به این لوله ها می باشد.وظایف این لوله های جدارچاهی عبارت است از :
- افزایش فشار گل حفاری در چاه برای جلوگیری از فشار غیر عادی طبقات
- محافظت از عملیات جهت دار انجام شده
لوله های جدارچاهی بهره برداری
این لوله ها برای جداره گذاری برای مخازن با عمر بلند مدت انجام میشود.از این روش برای جدارهگذاری محلی برای لولههای تکمیلی استفاده میشود که از داخل آنها هیدروکربنها از مخزن به بیرون منتقل میشوند. اگر لولههای تکمیلی نشتی داشته باشند، جدارهگذاری بهرهبرداری باید بتواند در برابر فشار سیال مقاومت کند.
لوله آستری چیست؟
لوله آستری نوعی از لوله های جدارچاهی می باشد که این لوله تا سطح کشیده نمیشود بلکه انتهای بالایی لوله در داخل لوله جدارچاهی قبلی آویزان میشود.به بالاترین نقطه لوله که در لوله قبلی قرار میگیرد اصطلاحا لبه آستری گفته میشود. میزان ا فاصله لبه لوله تا کفشک برای انواع چاه ها با یکدیگر متفاومت می باشد.این فاصله در چاه های نفتی حدودا ۶۰ متر و برای چاه های گازی حدود ۱۲۰ متر در نظر گرفته میشود.
از مهم ترین دلایل استفاده از این لوله آستری میتوان به کم هزینه بودن لوله و مطلوب بودن استاندارد های تولیدی و ایمنی و صرفه جویی در هزینه ها اشاره کرد.
از مشکلات نصب لوله های جدار چاهی زیاد و سنگین نیز میتوان به عدم وجود سیمان مناسب در پشت جدار ها اشاره کرد.
انواع لوله آستری
لوله آستری ها انواع مختلفی دارد که در ادامه شرح داده میشوند.آستریها به سه دسته تقسیم میشوند:
- لوله آستری تولیدی
- لوله آستری حفاری
- لوله آستری بلند
در آستری تولیدی در سازند تولیدی قرار میگیرد و نفت یا گاز از طریق آن تولید میشود.در آستری حفاری قبل از رسیدن به عمق نهایی رانده میشود و پس از نصب آن حفاری ادامه مییابد.
لوله آستری بلند به گونه ای رانده میشود که انتهای فوقانی آن نه در لوله جداری مجاورش بلکه در لوله جداری بالاتر نصب میگردد.
مشخصات لوله های کیسینگ و جدارچاهی
لوله های کیسینگ توسط پارامتر های زیر مشخص میشوند که عبارت اند از :
- قطر خارجی (OD)
- ضخامت لوله (WallThickness)،
- وزن واحد طول
- نوع کوپلینگ اتصال
- طول هر شاخه لوله
- درجه فولادی
تجهیزات جداره گذاری چاه
از تجهیزات جداره گذاری در چاه ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- کفشک
- طوقه نشیمنگاهی
- مرکز یاب
- خراشنده
- آب بند
- سبدهای سیمانکاری
- کلهگی سیمانکاری
- توپی سیمانکاری
کفشک
کفشک قطعه استوانه ای است که لوله های جدار چاهی را هدایت میکنند.این قطعات لوله ها را هدایت میکنند تا در بخش غیر جدارچاهی قرار بگیرند.
طوقه نشیمنگاهی
طوقه نشیمنگاهی برای ایجاد نشیمنگاهی برای توپی سیمانکاری بکار میرود.
مرکزیاب
یکی از مهم ترین عواملی که سیمان کاری را تضمین میکند قرار گرفتن لوله جدار چاهی در وسط چاه است.بدین منظور از مرکز استفاده میشود.مرکز یاب دستگاهی است که برای این کار ساخته شده است.
خراشنده
خراشنده دستگاهی است که وظیفه شکستن گل خشک شده در دیواره چاه را برعهده دارد.این دستگاه بیشتر در لایه های قابل نفوذ به کار میرود تا لایه را از بین ببرد.
آب بند
آب بند دیسک پلاستیکی است که قطر بزرگتری نسبت به قطر نامی چاه دارد.این دیسک دارای شیار های مارپیچی است که سبب میشود دوغاب سیمان حفر های چاه را پر کند.
سبد سیمان کاری
از این تجهیزات جدارگذاری در نواحی ضعیف برای جلوگیری از هدر رفتن سیمان استفاده میشود.
کلهگی سیمانکاری
کله گی به سر لوله جدارچاهی پیچ شده گفته میشود که دو توپی سیمانکاری را نگه میدارد. توپی های سیمانکاری در داخل کله گی قرار دارند.
توپی سیمانکاری
برای جدا کردن سیال های مختلف در زمانی که سیال های مذکور از لوله جدارچاهی پمپ میشود استفاده میشود.این توپی ها مانع از مخلوط شدن سیال ها با هم میشود وخطر آلودگی سیمان را کاهش می دهد.
قیمت لوله کیسینگ
برای اطلاع از قیمت لوله های کیسینگ به صفحه لوله های جدارچاهی مراجعه کنید .برای اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان آهن تک در تماس باشید.