لوله پلیسه

  1. آهن تک
  2. chevron_left
  3. لوله پلیسه

لوله پلیسه در طی فرایند پلیسه گیری در صنعت به وجود می آید. روش های مختلفی برای پلیسه گیری لوله پلیسه وجود دارد که آن ها را بر اساس جنس، اندازه و شکل لوله ها انتخاب می کنند. از روش های پلیسه گیری می توان به روش صیقل مغناطیسی، ارتعاشی، الکتروشیمیایی، چرخشی و ذرات ساینده اشاره کرد. در این بین روش صیقل مغناطیسی سرعت زیاد تری دارد.

لوله پلیسه
لوله پلیسه
لوله پلیسه
لوله پلیسه را می توان در زمینه های مختلف استفاده کرد. از کاربردهای متداول لوله پلیسه می توان به صنعت نظامی، خودرو، هوافضا و غیره اشاره کرد. برخی از فرآیندهای برش یا پروفیل ، لوله هایی تولید می کنند که پایان آن کاملاً صاف نیست ، که به حذف ریج سمت چپ در لبه (معروف به بور) و صیقل دادن آن نیاز دارد. فرآیند اشکال زدایی لوله یکی از مواردی است که هدف آن از بین بردن برف و صیقل دادن لبه ها و سطح قطعه کار برای رسیدن به یک پایان کاملاً صاف است.

لیست قیمت لوله پلیسه

در ادامه لیست جدول قیمت لوله های پلیسه گرد آوری شده است.جهت سفارش لوله های پلیسه با کارشناسان ارشد آهن تک ارتباط برقرار کنید و از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان ما مشورت کنید و محصول مورد نظر خود را با آگاهی کامل  انتخاب کنید.

سایز(اینچ)قطر بیرونی(میلی متر)ضخامت(میلی متر)وزن هر شاخه(کیلوگرم)قیمت هر شاخه وارداتی (تومان)قیمت هر شاخه اهوازی
لوله پلیسه323.9010.31460920000تماس بگیرید.
لوله پلیسه273.109.27345640000تماس بگیرید.
لوله پلیسه219.108.18245490000تماس بگیرید.
لوله پلیسه168.307.11163294000تماس بگیرید.
لوله پلیسه141.306.55125192000تماس بگیرید.
لوله پلیسه114.306.0294134000تماس بگیرید.
لوله پلیسه88.905.496384500تماس بگیرید.
لوله پلیسه735.164978500تماس بگیرید.
لوله پلیسه60.303.913151500تماس بگیرید.
لوله پلیسه48.303.682232500تماس بگیرید.
لوله پلیسه42.203.561832000تماس بگیرید.
لوله پلیسه33.403.3814.221000تماس بگیرید.
لوله پلیسه26.702.871020000تماس بگیرید.
لوله پلیسه21.302.777.515500تماس بگیرید.

انواع لوله پلیسه

  • لوله پلیسه مانیسمان
  • لوله پلیسه فولادی
لوله پلیسه
لوله پلیسه

لوله پلیسه ی فولادی

 

لوله ای از جنس فولاد است که با روش های مختلفی پلیسه می شود. لوله ی سیاه درزداری از زیر مجموعه های لوله های فولادی است که در صنعت ساختمان و سایر صنایع استفاده می شود. می توان از این لوله جهت انتقال مایعات و ساخت فلزات استفاده کرد. لوله های فولادی که با فلز روی پوشانده می شوند را لوله های گالوانیزه می گویند.
لوله های سیاه به دو دسته ی درزدار و بی درز تقسیم می شوند. لوله فولادی پلیسه ی درز دار در انتقال مواد مایع، تولید پروفیل، ساخت سازه های فلزی استفاده می شود. از لوله پلیسه ی بی درز در ساخت مخازن پالایشگاه ها، نیروگاه ها و کارخانه ها استفاده می شود.لوله های فولادی یکپارچه از یک فولاد گرد جامد ساخته شده است که ورق آن گرم می شود و تحت فشار قرار می گیرد تا زمانی که این فولاد درون یک لوله توخالی شکل بگیرد.

تولید لوله های فولادی ضد زنگ ERW نیازمند کویل های HR است. لوله های فولادی ضد زنگ که به این ترتیب تولید می شوند بسته به نیاز صنعتی به طول مورد نیاز کاهش می یابند. این لوله ها و لوله های ضد زنگ پس از آن در معرض تمیز کردن برای از بین بردن خاک هستند. علاوه بر این ، به این لوله ها و لوله های نورد شده عملیات حرارتی داده می شود تا تنش هایی که ممکن است در اثر جوش و فرآیندهای تشکیل ایجاد شوند ، از بین برود.

عملیات حرارتی در کوره دائمی نورد مداوم انجام می شود. کوره دارای دستگاه های ضبط دما و کنترل کننده ها است. پس از فرآیند عملیات حرارتی ، لوله ها و لوله های SS صاف شده و در معرض ترشی برای از بین بردن مقیاس از سطح قرار می گیرند.

لوله پلیسه

لوله پلیسه مانیسمان

 

لوله پلیسه مانیسمان به لوله های بدون درز گفته می شود که به آن ها seemless نیز گفته می شود. لوله بدون درز با مجبور ساختن فلز مذاب از طریق یک قالب در قسمت مرکزی به شکل لوله ای طولانی از فلز مداوم تشکیل می شود که به طول های مناسب بریده می شود. معمولاً ۲۱ فوت یا ۴۰ فوت است اگرچه طول های دیگر در دسترس هستند. لوله های بدون درز بر خلاف لوله های نورد و جوش داده شده که درز جوش داده شده است از نظر سازگاری یکنواخت تر است.

لوله پلیسه بدون درز نیز معمولاً در مقابل فشار و دمای بالاتر عملکرد نسبت به جوش لوله مقاومت می کند. بنابراین معمولاً برای استفاده در سیستم های فشار قوی ترجیح داده می شود. جریان سیال از طریق لوله یکپارچه به طور کلی نسبت به لوله جوش داده شده نیز کمتر است.

در لوله بدون درز هیچ جوشکاری یا اتصالی وجود ندارد و از بیلت جامد گرد تولید می شود. لوله بدون درز تا مشخصات ابعادی و ضخامت دیواره در اندازه های ۱/۸ اینچ تا ۲۶ اینچ OD وجود دارد.

لوله پلیسه

تفاوت لوله پلیسه مانیسمان و لوله درز جوش مستقیم

 

لوله جوشکاری مقاومت الکتریکی (ERW) توسط نورد فلز و سپس جوشکاری آن به صورت طولی در طول آن تولید می شود. لوله بدون درز با اکسترود کردن فلز به طول مطلوب تولید می شود. بنابراین لوله ERW در سطح مقطع خود دارای یک اتصال جوش داده شده است ، در حالی که لوله بدون درز هیچ اتصالی در سطح مقطع خود ندارد.

در لوله پلیسه مانیسمان هیچ جوشکاری یا اتصالی وجود ندارد و از تابلوهای جامد گرد تولید می شود. لوله بدون درز مانیسمان تا مشخصات ابعادی و ضخامت دیواره در اندازه های ۱/۸ اینچ تا ۲۶ اینچ OD به پایان رسیده است. لوله پلیسه مانیسمان قابل استفاده در برنامه های فشار قوی مانند صنایع هیدروکربن و پالایشگاه ها ، اکتشاف و حفاری نفت و گاز ، حمل و نقل نفت و گاز و سیلندرهای هوایی و هیدرولیکی ، یاتاقان ها ، دیگهای بخار ، اتومبیل و غیره.

لوله های پلیسه ERW یا مقاومت الکتریکی جوش داده شده به صورت طولی جوش داده می شوند ، از Strip / Coil ساخته می شوند و تا ۲۴ اینچ تولید می شوند. لوله پلیسه ERW از روبان فولادی که از طریق یک سری غلطک کشیده می شود تشکیل می شود و به یک لوله تشکیل می شود که از طریق یک بار الکتریکی ذوب می شود. این ماده عمدتا برای کاربردهای فشار کم و متوسط مانند حمل و نقل آب / روغن استفاده می شود.

اندازه های مشترک لوله های پلیسه فولادی ERW از ۲/۸ اینچ OD تا ۲۴ اینچ OD در طول های مختلف تا بیش از ۱۰۰ فوت است. اتمام های سطحی در قالب های برهنه و روکش وجود دارد.

لوله پلیسه
لوله پلیسه
لوله پلیسه

روش های پلیسه گیری در صنعت

 

روش های مختلف و زیادی در صنعت برای پلیسه گیری وجود دارد که از مهم ترین آن ها می توان موارد زیر را نام برد.

  • ذرات ساینده
  • ارتعاشی
  • الکتروشیمیایی
  • چرخشی
  • صیقل مغناطیسی

۱-پلیسه گیری با روش ذرات ساینده

 

در این روش از یک سیستم هیدرولیک استفاده میشود که دارای دو سیلندر  و دو پیستون  می باشد .

در این سیستم فضایی بین دو سیلندر وجود دارد که لوله یا قطعه مورد نظر در آن قرار میگیرد.یکی از سیلندر ها دارای یک سیال روغتی است و ذرات ساینده دورن آن قرار دارند.زمانی که سوراخ داخلی قطعه بین دو سیلندر قرار گرفت سیلندر اول که دارای ذرات ساینده است از طریق فشار پیستون روغن و ذرات ساینده از سوراخ داخلی قطعه عبور میکند و وارد سیلندر دوم میشود.حال عکس همین عمل از طریق سیلندر دوم بر روی قطعه به سمت سیلندر اول تکرار میشود . این عملیات به کرار تکرار میشود تا پلیسه گیری  جداره داخلی لوله یا قطعه به پایان برسد. این روش از روش های معمول  و مورد استفاده در سوراخ های داخلی قطعات می باشد.

۲-پلیسه گیری با روش ارتعاشی

این نوع روش پلیسه گیری برای قطعات و لوله های بزرگ  یا  برای فلزاتی مورد استفاده قرار میگرد که با مایعات واکنش نشان میدهند و اکسید میشوند.

اساس این روش برخورد های مکانیکی بین ساچمه ها و قطعات است که در ادامه توضح داده میشود.

در این روش قطعات ماشین کاری شده یا ریخته گری شده با استفاده از تعدای ساچمه که از جنس فولاد ساخته شده اند درون یک مخزن قرار داده میشوند و مخزن دارای ارتعاش و نوسان قرار میگیرد.

ارتعاش  و نوسان نخزن باعث میشود که بین ساچمه های فولادی و قطعات و لوله ها برخورد مکانیکی صورت بگیرد و باعث جدا شدن لبه های اضافه از لوله ها یا قطعات میشود.به این روش به علت نوسانی  بودن و ارتعاشی بودن مخزن ارتعاشی گفته میشود.

۳-پلیسه گیری با روش الکتروشیمیایی

این روش برای پلیسه گیری در قطعاتی که اشکال مختلف و بی قاعده ای دارند بیسار مناسب  و پر کاربرد می باشد.پلیسه گیری در این روش بدین گونه است که سیستم دارای یک قطعه کار و ابزار می باشد.ابزار  و قطعه کار به دوسر قطب های الکتریکی متصل میشوند و  سیالی که الکترولیت نام دارد از بین آن ها عبور می کند.

کار این  الکترولیت برقرار کردن جریان الکتریکی بین ابزار و قطعه کار و همچنین دور کردن ذرات جدا شده از محل پلیسه گیری است. با برقراری جریان الکتریکی، پستی و بلندی های روی سطح قطعه از آن جدا شده و سطح صافی تولید می شود.در این روش قطب مثبت به قطعه کار و قطب منفی به ابزار متصل میشوند و سپس جربان الکترکی برقرار میشود.

۴-پلیسه گیری به روش چرخشی

این  روش برای پلیسه گیری داخل لوله فولادی استفاده می شود. برای انجام این کار یک لوله درون سه نظام دستگاه فرز با کله گی افقی قرار می گیرد و یک فیکسچر از جنس غیر مغناطیسی که عموما تفلون است و درون آن چهار آهنربا قرار دارد، در دور لوله فولادی قرار می گیرد. مقداری پودر ذرات ساینده مغناطیسی درون لوله فولادی ریخته می شود.

با چرخش سه پره، پودر درون لوله فوالدی به حرکت در می آید و فضای مغناطیسی ایجاد شده از پراکنده شده پودر مغناطیسی جلوگیری می کند و در ناحیه فضای مغناطیسی نگه می دارد. با به حرکت در آمدن پودر درون لوله فولادی و برخورد مکانیکی بین آن ها، لبه گیری صورت می گیرد.

۵- پلیسه گیری با روش صیقل مغناطیسی

این روش برگرفته از پلیسه گیری با ذرات ساینده مغناطیسی است .
این روش ، نسبت به روش های دیگر دارای سرعت انجام کار بیشتری است. با این روش می توان سطوح منحنی وار قطعات پیچیده را پلیسه گیری کرد بدون این که تاثیری در به هم خوردن ابعاد و شکل ظاهری قطعه داشته باشد.

در این روش با استفاده از نیروی مغناطیسی ، قطعات ساخته شده از جنس های غیر مغناطیسی مانند طلا، پلاتین و … و  حتی قطعات ساخته شده از پلاستیک های سخت، پلیسه گیری  می شوند.

در واقع می توان گفت محصولاتی که دارای ساختار پیچیده ای هستند و باید کمترین تغییر شکل هندسی را در پلیسه گیری داشته باشند و با روش های دیگر، پرداختکاری و پلیسه گیری کامل آن ها میسر نیست با این روشبه خوبی انجام می شوند.

روش صیقل مغناطیسی برای پلیسه گیری با دقت بالا می باشد که شامل پلیسه گیری، پخ زدن، پرداختکاری روی محصولات ساخته شده از فلزات غیر آهنی، فلزات سبک، نیمه هادی ها و پلاستیک های سخت است .

جهت سفارش لوله های پلیسه  در تمامی ابعاد و سایز ها میتوانید از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان ارشد آهن تک ارتباط برقرار کنید و پس از مشورت و آگاهی کامل اقدام به خرید لوله پلیسه کنید.

فهرست
تماس با کارشناسان آهن تک
ارسال پیام از طریق واتس آپ